Sałatka Bałagan to jak dla mnie mistrzostwo świata. Świetnie smakuje i dba o moją linię
Sałatki to moim zdaniem obowiązkowa pozycja w menu osób dbających o szczupłą sylwetkę. To dlatego, że robi się je z wielu surowców, które dostarczają nam przeróżnych składników odżywczych. Potrafią być na tyle sycące, że mogą zastąpić nawet lżejszy obiad czy kolację. A gdy w sałatce główną rolę zagrają warzywa, od takiego posiłku trudno będzie przytyć. Osiągniemy raczej odwrotny efekt, bo niska kaloryczność składników plus wysoka zawartość błonnika będą sprzyjać utracie wagi.
Z czym warto połączyć warzywa w odchudzającej sałatce?
Warzywa to niskokaloryczne produkty, w dużej mierze składające się z wody. Nie brakuje w nich też błonnika, soli mineralnych i witamin. I właśnie taki skład służy szczupłej sylwetce. By jednak sałatka lepiej syciła, warto dodać do niej produkt białkowy. Może to być chuda wędlina lub mięso, np. szynka drobiowa, pieczony filet z piersi indyka czy plasterki wędzonej piersi z kurczaka. Dobrze też sprawdzą się twarogi i sery. One również dostarczą naszemu organizmowi pełnowartościowego białka, które jest ważnym składnikiem budulcowym.
Jak zrobić odchudzającą sałatkę Bałagan?
Odchudzająca sałatka Bałagan bazuje na kolorowych warzywach i serze. Jeśli chodzi o warzywa, dobrze by miały różną konsystencję, twardość, soczystość i smak. Ser najlepiej użyć chudszy. Może to być chudy, pokruszony twaróg czy pokrojona albo porwana na kawałki biała mozzarella. Po wymieszaniu składników powstaje kompozycja, którą warto dopełnić jeszcze przyprawami i oliwą z oliwek.
Przepis: Sałatka Bałagan
Kolorowa sałatka warzyw i sera mozzarella
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 200 w każdej porcji
Składniki
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 1 ogórek sałatkowy
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 czerwonej cebuli
- natka pietruszki
- 125 g sera mozzarella
- oregano
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywWarzywa umyj, osusz. Pomidorki przekrój na pół, ogórek pokrój w kostkę, a cebulę w półkrążki. Kukurydzę odsącz, natkę pietruszki posiekaj.
- Wykańczanie sałatkiRozdrobnione składniki umieść w salaterce, wymieszaj. Dodaj do nich kawałki sera mozzarella, trochę oregano i oliwę z oliwek. Sałatkę wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Te składniki warto dodać do sałatki Bałagan
Oprócz warzyw i sera, do sałatki Bałagan warto też dodać inne, zdrowe składniki. Dobrym pomysłem jest dorzucenie do niej posiekanej zieleniny, np. natki pietruszki, szczypiorku czy bazylii. Zioła te dodadzą smaku, aromatu, witamin i bardziej apetycznego wyglądu. Świetnie też w tej sałatce sprawdzą się orzechy oraz pestki. Wraz z nimi nasz organizm otrzyma porcję zdrowych kwasów tłuszczowych i witaminy E.